wuxia anbefaler!

Film

Open Culture

Her ligger en liste over 575 filmer du kan se gratis på nett – og lista vokser stadig. Noen forslag:

1. The Owl’s Legacy (L’Héritage de la chouette) (1989) Chris Markers 13 episoder om den vestlige kulturens røtter i den greske antikken. Markes umiskjennelige visuelle fantasifullhet ble for mye for selskapet som hadde hyret ham inn, og serien ble aldri vist.

Open Culture Menthe von Trier hånd smykke-2

2. Menthe (1979) En tidlig kortfilm av Lars von Trier, fritt etter Historien om O. Historien dreier seg rundt et sado-masochistisk forhold mellom Menthe og hennes elskerinne, og filmen inneholder flere elementer vi finner igjen i Triers senere filmer.

3. The Fast And The Furious (1955) En B-action film av Roger Corman som bare deler navn, og ikke historie med den nye Fast&Furious-franchisen. Men det er heftig bilkjøring og lettkledde damer her også. I hvert fall etter 1950-tallsstandard.

Besøk www.openculture.com/freemoviesonline

A Spell to Ward Off the Darkness

Kunstner/filmskaper Ben Rivers og Ben Russell har samarbeidet før, men nå har de laget sin første spillefilm. Filmen følger en navnløs protagonist (spilt av musiker Robert AA Lowe) gjennom tre tilsynelatende ulike tidspunkt i livet – i et lite kollektiv på en liten øy i Estland, i isolasjon i naturen i Nord-Finland, og under en black metal-konsert i Norge. Et sted mellom fiksjon og virkelighet er dette en film preget av ensomhet, skjønnhet og mørk optimisme.

DVD

Top of the lakeTop of the Lake

Jane Campions tv-serie befinner seg et sted mellom krim, drama og noe ubestemmelig Campionsk. Politidetektiv Robin (Elizabeth Moss) kommer til hjembyen sin i New Zealand for å ta seg av sin kreftsyke mor, men ender opp med å etterforske forsvinningen av en gravid 12-åring. Serien har til tider har en noe ubestemmelig retning, men er verdt å se, særlig for Holly Hunters fantastiske androgyne guru for kvinner i overgangsalderen, og Peter Mullans prestasjon som den vemmelige faren til den forsvunnede jenta.

Arne Skouen – Den Komplette Filmsamlingen

100 år etter hans fødsel har NFI, Nasjonalbiblioteket og SF Norge samlet alle Arne Skouens «godkjente» filmer i én DVD-boks. (Skouen selv ønsket ikke videre distribusjon av Barn av solen.) Boksen slippes i oktober!

Visningsplattform

FRANK

 En Oslo-basert visningsplattform som vil skape rom for kunst som utforsker queer-feministiske perspektiver. Liv Bugge, Sille Storihle and Synnøve G. Wetten startet FRANK I 2013, med det første arrangementet på et gammelt loft i St. Olavs gate. FRANK handler om å bygge et internasjonalt kunstmiljø, og med jevne mellomrom arrangerer de Salong, med ulike spennende bidagsytere.

Følg med på fremtidige arrangement på http://www.f-r-a-n-k.org.

Tidsskrift

Z Nerdefilm Foto Flickr torugatoruZ filmtidsskrift

Det neste nummeret av Z har wuxias redaksjonssekretær som gjesteredaktør. Tema for nummeret er Nerdefilm, med tekster om Edgar Wrights nerdete tilnærming til filmskaping,  japansk otaku-kultur og hvordan forventninger og det som skjer på nett i forkant av premieren er en viktig del av å være nerdete opptatt av film. Dessuten essay om hva det vil si å være betatt og besatt av Star Trek, Doctor Who, Ringenes Herre og Joss Whedon. Med tekster av blant andre Aksel Kielland, Gry Cecilie Rustad, Eric Vogel, Dave King, Morten Steingrimsen, Robin Syversen – og mange flere.

Bok

Photophobia

Intervjuer, bilder og tekster om og av Apichatpong Weerasethakul gir innblikk i en unik kunstner og filmskapers kreative arbeid. Han er kanskje mest kjent for Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, som vant hovedprisen under filmfestivalen i Cannes i 2010. I tillegg til seks spillefilmer har han også laget en rekke kortfilmer og installasjoner for gallerier verden over. Weerasethakul har utstilling på Stenersenmuseet frem til 15. Desember.

Les mer om boken og Weerasethakul på http://www.trap.no

Utested

 La Jetée

En liten bar i Tokyos Golden Gai-distrikt eid av en frankofil filmfanatiker som har oppkalt baren etter Chris Markers klassiker. Et populært sted blant filmskapere, fotografer og franske utflyttere og visstnok jevnlig besøkt av blant annet Quentin Tarantino, Juliette Binochet, Wim Wenders og Francis Ford Coppola.

 Adresse: 1-1-8 Kabukicho, Shinjuku-ku, Tokyo. Åpent fra kl. 19, stengt på søndager.

http://www.lajetee.net

Podcast

Scriptnotes

En podcast om manusskriving; alt fra hvordan få ordene ned på papiret til mer praktiske sider ved å være manusforfatter. Dessuten et unikt innblikk i amerikanske film- og tv-bransje fra manusforfattere Craig Mazin og John August, sistnevnte kjent som manusforfatteren bak Charlies Angels og mange av Tim Burtons filmer; blant annet Charlie og sjokoladefabrikken og Corpse Bride.

Festival

CPH:DOX

Copenhagen International Documentary Film Festival er aldri kjedelig, og årets festival går av stabelen mellom 7. og 17. november. Med mer enn 180 filmer fra hele verden byr festivalen også på utstillinger, performancer, musikk- og lydprosjekter, konserter og de nyeste koseptuelle formene innenfor filmmediet.

Se årets program på http://www.cphdox.dk/