wuxia anbefaler

Kortfilm

Hvor enn jeg ser, ser jeg meg selv (2014) Kristoffer Borgli

Denne kortfilmen fra Kristoffer Borgli er et bestillingsverk fra det britiske magasinet Dazed and confused, som tidligere har kommisjonert kortfilmer fra James Franco og Apichatpong Weerasethakul. Filmen følger Oscar på 28 år som strever med å skrive en selvbiografisk film for Dazed and confused. Han går rundt i idylliske omgivelser i et sommerhus i Danmark, og ringer til ekskjærestene sine for å finne noen detaljer han kan putte i filmen sin. For den som begynner å bli lei av menn som forteller dårlige skjulte selvbiografiske historier, er det ingen grunn til bekymring. Det som kanskje begynner i selvbiografien går raskt over til å bli noe langt mer cinematisk og visuelt spennende. Mindre Knausgård, mer Eric Rohmer. Filmen står på programmet på kortfilmfestivalen i Grimstad, og ligger tilgjengelig på nett.

Langfilm

Frank (2014) Lenny Abrahamson

Frank Sidebottom er egentlig alter egoet til Christopher Mark Sievey, en britisk komiker og musiker som på åttitallet pleide å opptre iført et digert pappmasjéhode. Hodet spiller en stor rolle i filmen også – Michael Fassbender viser seg knapt uten, selv om karakteren hans bare er løselig basert på den ekte Sidebottom. Frank virker surrealistisk på papiret, en gjeng musikere drar til en hytte for å lage plate. Er de genier eller sinnsyke? Men fortalt gjennom øynene til aspirerende keyboardist Jon (Domhnall Gleeson) som feies opp i galskapen når den forrige keyboardisten deres bli gal, er dette en overraskende varm, velfungerende og morsom historie om balansegangen mellom eksentrisitet, kreativitet og mentalsykdom.

 

Utstilling

Tiden går

Under Festspillene i Bergen er et av verkene i årets utstilling Tiden går, en 46 minutters fiksjonsfilm. Filmen er regissert av Ane Hjort Guttu (Dette er alle steder) og handler om kunststudenten Damla og hennes performanceprosjekt. Prosjektet går ut å sitte på gata og tigge hver dag, sammen med Bianca fra Romania. Damlas arbeid starter som en impulsiv sympatiaksjon, men må underveis tåle kritikk og synspunkter både fra lærer, medstudenter og fra Bianca. Som etter hvert gjør det vanskeligere å fortsette aksjonen.

Tiden går er kommisjonert av Bergen Kunsthall og South London Gallery, og vises også i SLG i en soloutstilling fra 25. juni. Filmen er hovedverket i Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall, som er åpen 28. mai–16. august 2015.

Tidsskrift

Cinema ScandinaviaCinema Scandinavia

Engelskspråklig nettside og papirtidsskrift om nordiske filmer. Bladet kommer ut fire ganger i året, og det nyeste nummeret inneholder blant annet intervju med Ole Giæver, filmproduskjon i Nord-Norge, en kikk på den post-nasjonale identiteten i Aki Kaurismäkis Mannen uten minne. I tillegg til anmeldelser av filmer som norske Beatles, islandske Life in a fishbowl og Far from the maddening crowd regissert av Thomas Vinterberg.

www.cinemascandinavia.com