wuxia anbefaler!

Rock Hudson's home movies Dvdomslag

Dokumentar: Rock Hudson’s Home movies (1992)  Mark Rappaport

Gjennom utvalgte klipp fra over tretti av Rock Hudsons filmer viser dokumentaren hvordan det konstant ble hintet og referert til Hudsons homofile legning i filmene han spilte i. Kanskje for subtilt for datidens publikum som så Hudson som en barsk mannemann, men Hudson selv moret seg ved å spille klippene for sine venner og le av hvor opplagte de var. Merkelig fortalt med en skuespiller som portretterer en ung Hudson og prater alvorlig inn i kamera, men fortsatt severdig, og veldig morsom.

 

 

Foto Vivian Mayer

Dokumentar: Finding Vivian Maier (2014) John Maloof og Charlie Siskel

En byhistoriker kjøper en kasse på auksjon, og finner hundretusen negativer som viser seg å være forbløffende gode gatefotografier tatt av ukjente Vivian Maier (1926-2009). Bildene har vært vist ved gallerier verden over, blant annet i Oslo i 2010, og nå er dokumentaren om den enigmatiske og eksentriske kvinnen i produksjon. Se den lovende traileren på www.vivianmaier.com.

 

 

 

 

Wittertainment podcastPodcast: Wittertainment

BBC Five Lives flaggskipfilmprogram byr på taleføre, cinephile Mark Kermode som anmelder film i et forrykende tempo mens programleder Simon Mayo forhindrer at Kermode går i lufta under sine tirader om Hollywoodfilmer som snakker ned til sitt publikum. Voksne herrer med en herlig kranglete dynamikk, velartikulerte anmeldelser av mainstream og mer obskure filmer og usedvanlig intelligente lytterbidrag.

 

Trond Viggo befruktning Z anbefaling

Tidsskrift: Z filmtidsskrift

 Neste nummer av Z filmtidsskrift handler om seksualiteter. Her er tekster om kyssing i amerikansk film, svensk og norsk seksualopplysning og -undervisning, og seksualitet i norsk film. Formodentlig et nummer som fokuserer mer på klein seksualitet enn dampende sexscener, men kanskje blir vi overrasket. Med tekster av Linda Williams, Elisabet Björklund, Brit Svoen, Jannicke Systad Jacobsen, Jørgen von Serenfeldt og fra de to gjesteredaktørene Gunnar Iversen og Laura Horak er det grunn til å glede seg. Nummeret kommer i slutten av mai.

 

Mubiscreenshot 1

Et lovlig filmtilbud: mubi.no

MUBI er internettekvivalenten til den lokale videosjappa på hjørnet som har lite utvalg, men hvor innehaveren genuint elsker film og alltid finner noe som passer deg. For en femtilapp i måneden tilbyr filmnettstedet 30 håndplukkede filmer – en ny hver dag. Alle filmene kan ses når man vil innen en måned etter at den er lagt ut. Her er kvalitet fremfor kvantitet, og de lover å fortsette å spa frem kvalitetsfilmer, både nytt og gammelt fra inn- og utland. MUBI har også nettforum hvor filmer kan diskuteres og rates. Men vær obs på at du etter hvert vil bli sittende på fest og diskutere hvor mange stjerner du har gitt samtlige filmer du noen gang har sett.

 

 

Richard3rd

Kroppens indre ondskap? Richard III (1955)

Laurence Olivier, Criterion Collection

Jan Grue skriver i dette nummeret om den kroppslige annerledesheten ved Richard III i Shakespeares skuespill. Med klumpfot og pukkelrygg speiler karakterens sviktende helse hans sviktende moral. I filmatiseringen av Richard III fra 1955 gestalter Laurence Olivier rollen, og har regien.  Med Prince Valiant-frisyre er dette en av Oliviers mer kritikerroste Shakespeare-adapsjoner. Criterion Collection har remastret lyd og bilde, og som vanlig krydret med interessant bakommateriale. En utgivelse som fortjener en plass på filmhylla.

 

 

Bio Rio Stockholm - arthausanbefalingArthauskino?

Arthaus, i samarbeid med Film fra sør, teatergruppen Kompani Camping og Oslo dokumentarkino har foreslått å bygge et nytt kulturbygg ved Akerselva, med kinosaler, teater, café og bar. I utgangspunktet en fin idé, men med en prislapp på 150 millioner lurer wuxia på om det er å satse vel friskt i en by med mange så mange kulturelle møtesteder at enkelte kinosaler og teaterrom blir stående tomme. Vær kreative og økonomisk bevisst, og se heller etter eksisterende lokaler med historie og sjel som kan bli til et populært møtested. Vi foreslår å blande gammelt og nytt – som Bio Rio i Stockholm, nylig kåret til Sveriges beste alternative kino. Vi tar gjerne noe slikt i Norge også.