Piratenquete

Hvor utbredt er piratvirksomhet blant noen av filmbransjens egne aktører? Vi tok en spørrerunde.

Har du noen gang lastet ned en film ulovlig? / Hva synes du om fildeling?

 

Kristen StewartFrilansjournalist (33)

Jeg har lastet ned film, men ytterst sjelden. Det har dreid seg om filmer jeg har, som jeg vil se på reiser uten å drasse på dvd-ene. Siden jeg allerede eier filmen har jeg ikke like dårlig samvittighet. Andre ganger trenger jeg filmen på kort varsel i jobbsammenheng, men har ikke mulighet til å få tak i filmen i butikk. I disse tilfellene har jeg som oftest skaffet meg filmen etterpå fordi jeg likte den og vil ha den i samlingen. Jeg synes svært lite om fildeling og ulovlig nedlasting selv om jeg har gjort sistnevne ved noen sjeldne anledninger. Jeg foretrekker å se filmer på kinolerretet fremfor PC-skjermen og har heldigvis mulighet til å se filmer via pressevisninger og festivaler. Jeg finner stor glede i å jakte på filmer i butikkhyllene og eie dem i fysisk format, gjerne i samleutgaver. Mange filmer ligger dessuten i sin helhet på Youtube. Der bryter man jo ikke noen lov ved å se filmene så vidt jeg vet.

 

Pixelportrett3bwProdusent (27)

Jeg har ikke lastet ned film, men noen tv-serier når jeg ikke har fått tak i episodene på lovlig vis der og da. Jeg synes fildeling er problematisk. Det er i prinsippet helt uakseptabelt, men samtidig har det tidligere vært vanskelig og/eller dyrt å kjøpe filmer og serier på nett. Det har gjort at jeg synes det var litt mindre galt. Nå som det derimot har kommet så mange gode nettjenester har jeg problemer med å se hvordan noen kan rettferdiggjøre det. Jeg har skaffet meg abonnement på HBO og det har ført til at jeg totalt har sluttet å laste ned ulovlig. Som aktør i filmbransjen ser jeg jo konsekvensene av den ulovlige nedlastingen og at det er min lønn som forsvinner i det.

 

Pixelportrett5bw

Filmjournalist (47)

Jeg har aldri funnet det nødvendig å laste ned filmer ulovlig. Ordet «fildeling» høres jo både demokratisk og lovlig ut, men å laste ned film ulovlig er simpelthen ulovlig. Og jeg håper da folk har de samme holdningene privat som de har offentlig.

 

 

 

Pixelportrett7

Regissør (31)

Ja, jeg har lastet ned filmer. Det har ikke vært av filosofisk grunner, det har bare vært enklere, raskere og mer tilgjengelig. Og jeg har lastet ned filmer jeg har vært usikker på. Men jo mer jeg ser, jo flere filmer har jeg lyst til å eie på DVD eller Blu Ray, og jeg ser like mye film på kino nå, om ikke mer. Internett er noe mye større enn VHS eller kassettspilleren var i sin tid. Det er ikke en revolusjon, det er en evolusjon – så sterk at filmbransjen må tilpasse seg eller gå under. Når vi handler noe i butikken som ikke har god nok kvalitet kan vi returnere varen innen 30 dager. Men hvordan løser vi dette med film som ikke gjør det de lover? Det kreves en ny distribusjonsforståelse som skremmer mange, men jeg tror dette på sikt kan lede til et krav om bedre kvalitet. Jeg liker tanken på Video on demand, med en løsning der du betaler en sum i måneden, og ser så mye du vil, så fordeles pengene deretter. Om en stund vil man finne balansen i prissettingen også, så vi kan legge dette bak oss.

 

Pixelportrett4

Filmanmelder (36)
Jeg har ikke lastet ned filmer ulovlig. Det dreier seg verken om overlegen moral eller medfølelse for de store filmselskapene, jeg har ganske enkelt aldri lært meg det. Jeg har ikke helt kjent behovet heller, det måtte i så fall være hvis jeg går glipp av en pressevisning. Nedlasting virker som mye jobb for lite glede, og å se film på en PC-skjerm er dessuten helt uaktuelt. Det er noe forfriskende med organisasjoner som Piratpartiet, og folk som agiterer for piratkopiering ut fra anarkistiske «Eiendom er tyveri»-paroler, men jeg har ingen brennende følelser rundt dette. Internettets digitale gjengivelser av lyd og bilder er muligens en av årsakene til vår tids kulturell forflatning og mangel på nyskapning hvor den evigvarende kapitaliseringen av fortiden kommer i veien for det nye og freshe. Men her har nok Youtube og Spotify og lignende «arkiv»-tjenester mer av ansvaret.

 

Pixelportrett8bwFilmskribent (27)

Jeg laster ned episoder av tv-serier for å henge med på samme sendeskjema som i USA og England, så jeg ikke trenger å vente i månedsvis for å henge med på diskusjoner om Doctor Who eller sesongavslutningen på Breaking Bad som foregår på nettsider jeg liker å lese. Jeg laster ned filmer som er kronglete å skaffe, filmer jeg ikke finner det nødvendig å eie på dvd, eller filmer jeg alt har betalt for å se på kino. Jeg kunne sett seriene når de en gang kommer på tv. Jeg kan låne filmene på biblioteket eller av folk jeg kjenner. Å stjele føles mer som å snike i køen enn å frarøve noen penger jeg uansett ikke ville betalt for innholdet. Jeg bruker mye penger på kino, film og serier. Men jeg ser enda mer. Før streamet jeg ting og følte meg mer i gråsonen juridisk. Men nå stjeler jeg. Prinsipielt synes jeg det er en uting, og jeg prøver å teste ut ulike nettsteder hvor jeg lovlig kan betale for det jeg ser. Men jeg drømmer om et sted hvor alt er like raskt oppdatert og fullstendig som det ulovlige alternativet, og hvor jeg kan betale ett sted for alt sammen. Pengene er ikke grunnen til at jeg stjeler – det er tilgangen.