Wuxia anbefaler

kunsternes-hus-buildingFilmformidling

Ny kino på Kunstnernes hus

Med støtte fra Oslo kommune, Norsk kulturråd og Sparebankstiftelsen lager Kunsternes Hus kino for å gi kvalitetsfilmen og samtalen rundt den et rom den fortjener. Forventet åpning er sent 2016, og initiativtaker er filmkritiker Ulrik Eriksen

 

Dokumentar

Shooting Ourselves (2016) Christine Cynn

23807190645_7ee06f4115_b«In this hyper-technological world, we need machines that film us to help understand our relationship to machines that kill us.» Shooting Ourselves er siste film fra Christine Cynn, en av regissørene av for tidenes mest omtalte kinodokumentar, The Act of Killing (2012). Dokumentaren setter fokus på en global situasjon med eskalerende voldsbruk og krigføring ved å samle et knippe mennesker som alle har en livshistorie merket av den globale våpenhandelen. Blandingen av dramatisering og observasjon er videreført i bruken av «Situation Rooms» som location for de medvirkendes dramatisering av egne erfaringer: et interaktivt multimedieteater, hvor en rekke åsteder gjenskapes og forholdet mellom publikum og vitne gradvis brytes ned.

Filmen har verdenspremiere høsten 2016. I og med at Cynn for tiden er basert i Norge, er det vel lov å håpe på at filmen får bred distribusjon her og.

 

46a1bdaf4fTv-serie

Documentary Now! (2015– ) Seth Meyers, Fred Armisen, Bill Hader, Rhys Thomas

Hver episode av Documentary Now! er en parodi av en klassiker fra dokumentarfilmhistorien. Med sjarmerende gravalvor (hver episode starter med at Helen Mirren presenterer og ønsker velkommen) spiller Fred Armisen og Bill Hader seg gjennom parodier av filmer som Grey Gardens, Thin Blue Line og Nanook of the North. Den samvittighetsfulle presisjonen fungerer kanskje aller best om man har originalmaterialet friskt i minnet.

Andre sesong av Documentary Now! kommer på IFC i høst, og vil blant annet parodiere Salesman av Albert and David Maysles, og David Gelbs Jiro Dreams of Sushi.

 

Hjemmefilm

Filmbib

filmbib-blogg-featSe film med lånekortet ditt: Filmbib er strømmetjenesten til Norsk filminstitutt, hvor de skal gi folk tilgang til kort- og dokumentarfilm. Her ligger for eksempel norske kortfilmer som har utmerket seg i 2016, som Foul av Rune Denstad Langlo laget i forbindelse med fotball-VM i Brasil, Stagnasjon av Alexander Zwart en historie fra finanskrisen i Hellas og Hilbes Biigá laget av Marja Bål Nango, en film hun vant debutantprisen Skårungen for, fra Nordnorsk filmsenter.

 

Shudder

Shudder_is_comingForeløpig bare tilgjengelig i USA, men likevel verdt å holde et øye med: en strømmetjeneste som konsentrerer seg om horrorfilm (og ifølge dem selv: things that go bump in the night). Der tjenester som Netflix og HBO Nordic tilsynelatende har mye innhold men ikke alltid så mye severdig, er kanskje spesialtjenester fremtiden om man ønsker tjenester med mye godt innhold (selv om man da må abonnere på flere av dem).

Fører filmer som Re-Animator (1985, Stuart Gordon), Night of the Living Dead (1968, George A. Romero), Slugs (1988, Juan Piquer Simon), Basket Case (1982, Frank Henenlotter) og The Stuff (1985, Larry Cohen) i tillegg til kuraterte samlinger av utvalgte skrekkfilmregissører.

 

Bok: Åpent TV-studie

Forfatterskap i TV-drama
Erlend Lavik, 2015, Universitetsforlaget

9788215026466-hiresMed avsett i 2000-tallets utbredte påstand om at TV-serien er den nye romanen presenterer Erlend Lavik, professor i medievitenskap ved Universitet i Bergen, her et produksjonsstudie av Kampen for tilværelsen, den første forfatterstyrte serien fra NRK Drama.

Laviks studie følger den roste TV-serien fra det tidspunktet der manuset begynner å ta endelig form, og analyserer samspillet mellom forfattere, regissører og produsent.

Underveis blir det diskusjoner av både danske og amerikanske produksjonsmodeller og Lavik benytter samtidig anledningen til å reflektere friere og mer filosofisk rundt ideen om forfatterskap i TV-drama. Han spør blant annet om hva som skiller tilblivelsen av TV-drama fra tilblivelsen av skjønnlitteratur eller spillefilm, og hva slags kreative muligheter og begrensninger flersesongdramaet rommer som fortellingsform.

Til glede for alle vitebegjærlige TV-fans er hele boken gratis tilgjengelig via Open Access på Idunn.no.