22/10/13: Neste wuxia!

wuxia

I dette nummeret har vi fokus på essayfilmens far, Chris Marker som døde i 2012, 91 år gammel. I året som har gått har det poppet opp utallige retrospektiver, visninger, utstillinger og trykksaker for å hylle ham. Men mest av alt har nok disse uttrykkene for grenseløs beundring og respekt vært en måte å bearbeide sorgen på. Oss inkludert.

I temadelen undersøker Colin Beckett hvordan og hvorfor filmverdenen har omfavnet hans to mest kjente filmer, Sans Soleil og La jetée. Cato Fossum har intervjuet finnen Peter von Bagh om hans filmatiske slektskap med Marker. Den politiske delen av Markers mangfoldige filmografi har tradisjonelt fått mindre oppmerksomhet, men unektelig var han også en ihuga politisk aktivist. I mange år jobbet han tett sammen med norske Inger Servolin, som i et intervju forteller om det altoppslukende, kollektive filmarbeidet og samarbeidet med Marker på 1960- og 70-tallet. Til sist har vi med en oversettelse av filmen Skjønne mai (Le joli mai) i tekstform. På denne måten viderefører vi en Chris Marker-tradisjon, samtidig som vi også utvider den. Marker publiserte nemlig flere av manusene sine i bokform, men riktignok essayfilmene hans – ikke de politiske intervjufilmene, slik vi gjør her med Skjønne mai. Filmen består av intervjuer og samtaler og er et rikt tidsdokumenter som vil vokse på å oppleves i leserens eget, subjektive tempo. Marker og hans med-regissør Pierre Lhomme laget denne filmen nettopp som et tidsdokument for fremtiden, og ved å adaptere filmen til tekstform får man som leser anledning til å meditere over ett definerende øyeblikk i nyere historie.

I tillegg forsøker vi gjennom en rekke artikler prøve å finne ut av hva det vi snakker vi om når vi snakker om mangfold. Hva betyr egentlig det nye buzzordet i norsk kulturpolitikk og –offentlighet? Dette uttrykket som skyr ethvert forsøk på håndgripeliggjøring, men som er allestedsnærværende i filmoffentligheten – det florerer i søknadsportaler, institusjonsstatutter og stortingsrapporter.

I tillegg:

*Filmkritikkpoesi ved Aina Villanger
**Ellen Engelstad om å være fjernstyrt fra Hollywood
***Alt du vil vite om Fast & Furious-filmene, men ikke våger å spørre om
****Bokanmeldelser & anbefalinger
*****Intervjuer