Det nye filmbladet

Med wuxia har vi forsøkt å lage det filmbladet vi selv savner i Norge – bakgrunnen for at vi opplever bladet som et nødvendig tilskudd til den norske filmkulturen er at vi mener en rekke viktige debatter omkring forholdet mellom filmuttrykk, politikk, standardisering og kommersialisering er sterkt underkommuniserte i norsk offentlighet. Derfor angrep vi kjernen i første utgaven av tidsskriftet, og gjorde ”film og kritikk” til tema, hvor norske og utenlandske skribenter skriver rundt spørsmålene – hva kjennetegner filmkritikken i dag? Og hva er aktuelle utfordringer om filmen skal fungere som kritisk praksis?

wuxia inviterte både norske og internasjonale bidragsytere til å gå i dybden for å undersøke spørsmålene, deriblant PhD-kandidaten Yuqian Yan ved University of Chicago. I artikkelen «Historical Evidence for the Future – New Chinese Documentary as Alternative Archive» skriver hun om den kinesiske regissøren Hu Jie, som personlig har tatt på seg å dokumentere og arkivere en del av den kinesiske historien som konsekvent undertrykkes. Ellen Engelstad, skribent og kritiker i Klassekampen, intervjuet en av norsk films mest politiske regissører, Anja Breien i «Poetisk nerve og politisk ryggrad». Andre bidragsytere er Mariken Halle, Maria Fosheim Lund, Livia Bloom Maria Moseng, Eivind Røssaak, Halvor Moen, Anne Gjelsvik, Tom McCormack, Gaute Brochmann og Knut Åsdam.